Om Skotsk Hjorthund

SE UCH Valtahlia`s Alba Wanessa, 2 år

Skotsk hjorthund är en hundras från Storbritannien och är en strävhårig vinthund som påminner om en irländsk varghund men är inte lika hög och inte lika grov.

Hjorthundens kombination av mod, styrka och tillgivenhet gjorde dem oumbärliga för jägarna. När skjutvapnen gjorde sitt intåg, förlorade rasen sin betydelse som hetsjakthund och skulle antagligen ha dött ut, om den inte hade blivit räddad av en ny storhetstid efter 1831. En rasstandard upprättades, vilken i stort sett är oförändrad än idag. Rasen fick sitt namn när hundutställningar inleddes på 1860-talet. På den första svenska hundutställningen 1886 deltog en individ av rasen. Den första svenska kullen föddes 1913.

När rasens huvuduppgift inte längre var att jaga har dess goda karaktärsegenskaper och kärlek till människor och dess milda och vänliga väsen gjort den till en mycket älskad sällskapshund.

Rasen ska till kroppsbyggnaden kännetecknas av en unik kombination av snabbhet, styrka och uthållighet, vilket krävs för att lägga ner en hjort. En hjorthunds uppträdande präglas av värdighet, mild och vänlig. Den är lydig och lättfostrad, eftersom den är angelägen om att vara till lags.

Den tjocka och sträva pälsen är mycket lättskött och tål både väta och kyla. Inför utställning behöver man oftast bara plocka bort några hårstrån här och var för att snygga till silhuetten.

(Källa SKK)

SONY DSC

Valtahlia´sAlba Wanessa

SONY DSC

Askhult´S Emilia McGill som valp